torsdag 29 september 2016

Ekologi

Förklarande ord


Ekologi betyder hur växter, djur  och allt annat i naturen lever tillsammans. När dessa lever tillsammans och allt fungerar är det ett bra samspel. De är beroende av varandra. Isolerad betyder att något är enskilt och helt ensamt. En ört är båda stjälken och blomman på en blomma. Blomman på en ört utan stjälk är det vi kallar blomma. 

Träd


I Sverge har vi både lövträd och barrträd. Vi har mer barrträd i Sverge. I södra Sverge hittar man mest lövträd och i norra delen finns det mest barrträd. Ett träd måste vara minst fem meter högt och ha en tjock stam. På stammen sitter det en trädkrona. Barrträd tappar inte sina barr på vintern men lövträd tappar sina löv. Träd blir ofta gamla. Ett träd har årsringar som visar hur gammal  ett träd är. Buskar har flera stammar och är lägre än träd.

Djur


Växtätande djur är djur som bara äter sånt som växer. Kaniner,ko,häst. Djuren som äter både växter och kött kallas allätare. Människan,björn. Asätare är djur som äter djur rester  av döda djur. Gam och hyenor,fossa. Ett rovdjur är djur som äter levande djur. Örn,lejon.


Människan


En människa som bara äter det som växter kallas för vegan. Om man bara äter det som växter plus ägg och fisk så kallas man för vegetarian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar