tisdag 4 oktober 2016

Norden

Norden







Sverige

Sverige har cirka 10 miljoner invånare. Deras statsskick är monarki. I norra delen av landet är det väldigt glest. Detta beror på att det finns mer skog och fjäll än i södra delen. Vi kan exportera skog. Det är mycket plattare i t.e.x Skåne än i Lappland. Över polcirkeln som finns i Norrland är det alltid ljust på sommaren och på vintern är det tvärt om. Sverige har Svenska kronor.


Finland

Landet Finland kan kallas för "Dem tusen sjöarnas land." Det finns 188, 000 sjöar i Finland. Men dem flesta sjöar sitter ihop genom Bäckar, åar och älvar. Saimen är Europas största sjösystem. Finland har mest skog i hela Europa. Skog är en av Finlands naturtillgångar. Finlands huvudstad heter: Helsingfors. Det bor cirka 5,3 miljoner invånare i landet. Dom har euro. Deras statsskick är: Republik


Norge

Nästan hela Norge består av Skanderna.Det är en bergskedja som går över landet. Så Norge är ett berg rikt land. Landet är känt för att ha så många fjordar. Några fjordar är över 1 000 m, djupa. Norges statsskick är: monarki. Deras huvudstad heter: Oslo. Det bor cirka 4, 8 miljoner i Norge. Norge har mest nytta av golfströmmen i norden. Norge har Norska kronor. Två av deras naturtillgångar är: Fisket och Oljan.



Danmark

Danmark är ett platt land. Landet består av flera öar. Det bor cirka 5,5 miljoner invånare. Deras statsskick är monarkiv. Huvudstaden heter Köpenhamn. Danmark har Danska kronor. En av Danmarks naturtillgångar
är Åkerjorden. En lego-fabrik i Danmark har byggt ett helt nöjesfält av lego. Nöjesfältet heter Lego-land.
Danmark har dubbelt så många grisar som människor. Dem kan till och med exportera fläskkött. 



Island


Hela Island skapades av lava som har stelnat. Fisket är en natrtillgång. Sill och torsk är dem vanligaste fiskarna. Det finns en massa värmekällor i Island. Det bor cirka 0,3 miljoner invånare. Deras huvudstad heter: Reykjavik. Deras statsskick är: republik. Island har Isländska kronor. Island är en ö. Den ligger mitt i Atlanten. Island är längst norr ut i Norden.


Golfströmmen

Golfströmmen kommer i från Mexiko. Det är en ström som tar med sig varmt vatten. Det är golfströmmen som gör att vi hare det så varmt här uppe.





Elin Benroth








1 kommentar:

  1. +Mycket bra information
    +Bra meningsbyggnad
    -Kanske något om nordiska rådet och kalmar unionen?

    //Jesper Persson

    SvaraRadera